Do kulinarnych zmagań przystąpiły: 1. Koło Gospodyń Wiejskich w Bałkowie 2. Koło Gospodyń Wiejskich "Przepióreczka" w Żelisławiczkach 3. Koło Gospodyń Wiejskich w Czostkowie 4. Koło Gospodyń Wiejskich w Skociszewach "SKOCISZEWIANKI" 5. Stowarzyszenie "Gospodyń Z Własnej Woli" z Woli Świdzińskiej 6. Koło Gospodyń Wiejskich w Bieganowie Potrawy przygotowane przez wyżej wymienione organizacje oceniała komisja konkursowa w składzie: – przewodniczący komisji pan Mariusz Bezak – ekspert kulinarny – zastępca przewodniczącego komisji pan Jacek Toś – dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział w Kielcach – członek komisji pan Józef Cepil – dyrektor Świętokrzyskiego Oddziału Regionalnego ARIMR w Kielcach – członek komisji pan Tadeusz Jakubowski – dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Kielcach Decyzją komisji konkursowej zwyciężyły panie ze Stowarzyszenia „Gospodyń z Własnej Woli”, które poczęstowały jurorów kapustą ziemniaczaną z dodatkiem grochu. Oprócz nagrody finansowej Wola Świdzińska zdobyła przepustkę do kolejnego, wojewódzkiego już, etapu konkursu. Drugie miejsce zajęły prażoki w wykonaniu pań z Żelisławiczek, a brąz zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Bieganowa, które przygotowało placki ziemniaczane z kiszonej kapusty. Organizatorami wydarzenia były następujące instytucje: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Powiatowe Centrum Kulturalno – Rekreacyjne we Włoszczowie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa we Włoszczowie Tego dnia gościliśmy także: KRUS we Włoszczowie Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach ŚODR w Modliszewicach